Skip to main content

Sistemul de crezuri - " Credința e mai mult decât gândul ca ceva e adevărat. Credinta e gândul ca ceva e atât de adevărat încât noi acționăm in virtutea acelui lucru." W.T. Purkiser


                                           
“Cu cat vad mai clar, cu atat simt ca o sa reusesc sa fac acest lucru”.
Acesta este un model prin care putini dintre noi ne vorbim in anumite circumstante ale vietii. Dialogul interior si mai ales cel cu conotatii negative este prezent in viata noastra tot mai mult.
Daca ar fi sa vorbesc despre mine si despre experientele din viata mea as putea sa spun ca a crede cu adevarat este calea care face imposibilul sa devina posibil si ca sunt una dintre acele persoane care foloseste cu regularitate afirmatia de mai sus. 
Intr-o perioada a vietii mele in care nu stiam nimic despre coaching am numit-o optimism. Acum, cunoscand sistemul de crezuri, sunt tot mai constienta de ce am ajuns astazi in acest punct, de ce unii reusesc mai mult si altii mai putin.
A avea un sistem de crezuri este ca si cum ai incepe sa iti desenezi in culori un drum. Depinde de tine cate obstacole vrei sa pui in calea ta,cat de luminos sau cat de intunecat va fi el,  pentru ca, aceste crezuri au puterea de a transforma ideea in fapta . Cu alte cuvinte ne asumam din acest punct nu doar gandul ci si consecintele lui.
“Un crez este o generalizare referitoare la relatii cauzale” afirma Robert B. Dilts.
Asta inseamna ca, ceea ce credem nu numai ca ne va influenta modul in care vom actiona, ci mai mult decat atat, modul in care incercam sa actionam. Nimic din mediul inconjurator sau alte dovezi comportamentale nu pot schimba acel crez. Ele sunt situate pe un nivel logic diferit de abilitati sau de comportament, insa le influenteaza in mod direct. In acelasi timp insa nu inseamna ca daca abilitatile sau comportamentul se va schimba , nivelul de crezuri va suferi aceleasi transformi in acelasi timp. Crezurile se refera la lucruri pe care nimeni nu le poate stii in realitate.
Sunt oameni care sufera de boli incurabile si reusesc sa se vindece, sunt sportivi care an de an reusesc sa doboare recorduri mondiale, sunt oameni care se nasc aparent fara nici o sansa de a reusi in viata si ajung presedinti. Nici o realitate nu poate demonstra acest lucru insa trebuie sa crezi cu certitudine in ceea ce iti doresti chiar daca nu stii care va fi finalul.
Credintele sunt o forta interioara, care te propulseaza in fata sau te coboara. Fara credinte nu am putea trai, am fi lipsiti de substanta. Modul in care ne comportam si reactionam in fiecare zi nu este altceva decat suma credintelor noaste prezente dobandite pe parcursul anilor.  Ne nastem fara sa avem aceste crezuri si cei mai multi dintre noi nu suntem constineti de ele, mai mult decat atat in educatia oferita, nu ne invata nimeni cum sa ne construim un sistem de crezuri sanatos.
Astfel, fiecare dintre noi construieste pentru sine, ca intr-un joc lego crezuri pe care le foloseste mai apoi fara a fi neaparat constient de unde a ajuns sa deprinda un anumit tip de comportament, de ce reactioneaza intr-un anumit fel sau, cel mai important lucru din toate enumerate pana acum, ca poate schimba piesele din acest sistem de crezuri care de multe ori este unul defect pentru ca mai apoi sa poata construi unul bun.
Pe de alta parte, sistemul de credinte nu este doar “un mijloc” de comportament. El este cel care influenteaza la modul ce mai profund, pana la nivel de celula organismul uman. Dr.  Bruce Lipton, in lucrarea sa “ Power of Subconscious Mind” ne explica cum anumite credinte duc la comenzi ale subonstientului  care ne influenteaza toata structura de functionarea a organismului cu impact asupra sanatatii. Nu de putine ori aceste comenzi transmise subconstientului pot duce chiar la deces.
Dupa cum am vazut pana acum acest sistem de crezuri poate fi atat unul cu impact pozitiv dar si unul cu impact negativ asupra noastra. In general crezurile se formeaza in mod inconstient, sunt generate de anumite contexe si sunt adanc inradacinate in structura comportamentala.  De multe ori nu tin doar de individ ci sunt generate si de mediul in care acesta actioneaza.
Spre exemplu, daca o persoana are ca si crez al existentei ideea ca munca reprezinta de fapt esenta vietii,  momentul in care aceasta va iesi la pensie va corespunde in sistemul sau de crezuri cu un moment de inutiltate, de finalizare a tot ce presupune viata insasi, adica de sfarsit. Implicit, daca aceasta credinta este profunda, puternica si persistenta va transmite subconstinetului aceasta informatie iar subconstientul se va comporta conform comenzii primite, adica va activa comanda de autodistrugere. Va urma boala si implicit moartea  daca nu se intervine in timp util.
In acelasi timp, se poate ca anumite crezuri sa se instaleze in subconsitient intr-un anumit context de care nu suntem neaparat constienti, urmand ca in timp sa genereze un anumit comportament limitat ca si optiuni. Aceste credinte numite limitative nu au neaparat efect distructiv pe cat ne limiteaza optiunile . De exemplu, daca am lucra intr-o companie in cadrul unui anumit department in care atmosfera de lucru este apasatoarea, vom avea tendinta de a crede ca intreaga companie este caracterizata de aceeasi atmosfera si vom evita sa observam oportunitatile de evolutie in cadrul ei. Sau daca un sef le spune in permanenta angajatilor ca sunt slabi si nu corespund asteptarilor, dupa o perioda angajatii isi asuma faptul ca sunt slabii si lipsiti de valoare, ca atare se vor comporta conform credintei limitative care le-a fost insuflata indirect.
Pana acum am vorbit de ceea ce reprezinta o credinta sau un crez, de modul in care apare si modul in care ne poate influenta viata in mod pozitiv sau negativ.
Am vorbit despre faptul ca atunci cand vrei sa schimbi ceva in viata ta principiul pe care il aplicam este intoteauna acelasi : “schimbarea vine din interior”. Experienta de care am avut parte atunci cand am lucrat cu oamenii m-a invatat ca suntem proprii stapani si nimic nu ne va putea schimba daca nu vrem. Suntem principalii responsabili de modul in care vrem sa traim si daca suntem constienti ca fericirea vine doar din interiorul nostru vom face toti pasii necesari ca sa ne “reconstruim” pe un sistem in concordanta cu propriile valori, vom depasi toate credintele limitative si ni le vom explora pe cele care ne aduc beneficii.


“Poti doar sa ii indrumi pe oameni sa isi schimbe propriile crezuri. Nu este la latitudinea ta sa schimbi crezul altcuiva. Scopul este sa te acordezi la el si sa-I indrumi pentru a-si forma un nou crez. “  Robert B. Dilts

Comments

Popular posts from this blog

"Daca vrei sa ai o viata fericita leag-o de un scop, nu de oameni sau de lucruri" - A. Einsein

Se spune ca experienta si cunoasterea vin la pachet impreuna cu varsta. Cred ca afirmatia aceasta functioneaza doar pentru un segment foarte ingust, pentru ca observ relativ des persoane care insista in aceleasi actiuni sperand sa obtina rezultate diferite, Daca am reusit sa obtinem un set de concluzii de la viata, de ce insistam sa facem lucrurile in acelasi mod? Ce anume ne tine ancorati cu atata putere intr-un sistem in care stim ca nu mai avem nimic de descoperit si totusi, continuam zi de zi de zi sa ne aruncam in el cu speranta ca ceva se va schimba? Cum ne "motivam" asteptand mereu sa vina cineva si sa schimbe ceva pentru fericirea noastra, atunci cand de fapt, totul depinde doar de noi? Cum reusim sa alegem de fiecare data acelasi "confort" de a merge pe o cale proasta dar batatorita in loc sa incercam drumuri noi? Mi-am amintit astazi ca, atunci cand eram mica si mergeam in concedii impreuna cu parintii, aveam intodeauna la noi o harta imensa a Roma...

"Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească.” — Albert Einstein

Daca pornim de la ideea unei definitii a cuvantului valoare, o gasim in dictionar sub mai multe intelesuri. Am sa ma opresc totusi la doua dintre ele : in prima definitie valoarea apare  ca fiind  insușire   a   unor   lucruri ,   fapte ,   idei ,   fenomene   de   a   corespunde   necesităților   sociale   și   idealurilor generate   de   acestea . Un alt inteles ar fi putere .  Gravitand in jurul acestor doua descrieri ne putem da seama ca tot ceea ce se leaga de cuvantul valoare are o conotatie de forta si de superlativ, ceva ce innobileaza. Daca vrem  insa sa mergem mai departe de o definitie acceptata universal si sa incercam sa avem propria viziune si sa definim noi insine ce inseamna a avea valoare vom constata ca, de fiecare data, vom obtine un al punct de vedere : pentru unii dintre noi valoarea se traduce in bunuri materiale, pentru altii in stiinta, pentru altii in iubire,...