Skip to main content

De motivatie

Intr-o zi, ideea de a scrie a țâșnit de undeva dintr-un colț al sufletului meu... De-a lungul timpului am mai primit încurajări in sensul acesta însă nu le-am dat prea mare importantă... totuși le-am tratat cu zâmbetul pe buze.
Câteodată visam ...Îmi imaginam ca prima mea postare va fi una profunda și plină de înțelepciuni aducătoare de schimbări majore in viața celor care vor citi.
Însă, de trei zile ma apasă pur și simplu un subiect : demotivatia.
Se scriu numeroase cărți și articole despre cum sa îți faci viața frumoasa și sa reusesti in 7 pași sa fii mai bun, cum sa îți învingi teama, sa fii mai eficient, multe teme frumoase care aduc plus valoare in viața noastră.
Foarte putini scriu și despre cum sa faci rău. De exemplu : cum sa tai avantul cuiva, cheful de viața, cum sa îi frangi aripile și sa îl bulversezi și mai tare decât este . V-ați pus vreodată întrebarea asta ?
Cu siguranța ... și cu siguranța aveți și prieteni/ cunoștințe/ rude apropiate / colegi săritori sa facă un asemenea "bine".
Spre exemplu : vi s-a întâmplat vreodată sa aveți un vis cât de mic... o idee.. o propunere , ceva care conta atât de mult încât sa va entuziasmeze, sa va treacă valuri de bucurie si sa va facă sa va gândiți numai la asta?
Și poate, in euforia care v-a cuprins și v-a îmbrățișat, ați fost atât de naiv și ați vrut sa cereți un sfat, o părere sau doar sa o împărtășiți ?
Acesta a fost începutul sfârșitului, momentul in care toată lumea a știut mai multe despre visul tău decât ai știut tu vreodată, momentul in care, in loc sa construiești și sa îți iei zborul te-ai prăbușit in milioanele de sfaturi și păreri bineintenționate care in final nu fac decât sa te lase atât de dezamăgit încât nici nu îți mai aduci aminte nici la ce ai visat nici unde a început visul tău.
Sa nu ma înțelegeti greșit...consider ca a avea mai multe opinii din mai multe direcții este important și te ajuta in a lua cea mai corecta decizie in final. Ceea ce cred ca este nepotrivit este dorința și voința unora de a impune gândirea, calea și asteptarile proprii, in visul altuia. In momentul acela ceva se rupe in ambele tabere : al cui vis este ? Practic subiectul capătă o identitate comuna și la un moment dat, se poate chiar sa ajungem la implicații atât de mari, încât, anumite abateri de la modul in care ai fost îndrumat sa procedezi se iau ca și afronturi personale ale sfatuitorului binevoitor.
Dacă fiecare ar fi lăsat sa își asume deciziile proprii cu siguranța am fi mai responsabili și am face lucrurile cu mai multă atenție . Ne pierdem identitatea in sfaturile primite de la alții iar in final nu ne mai recunoaștem și nu mai știm cine suntem ...
Preluam ideile celorlalți și le lăsăm sa ne conducă viața iar după ani de zile nu înțelegem de ce suntem nefericiți.
Lecții de motivatie :
Am învățat pe aceasta cale ca eu sunt cea care are cea mai buna soluție, responsabila pentru visul meu, important este sa nu uit ce am visat și de ce am avut acel vis.
Se mai spune ca este bine sa înveți din experiențe ( mai bine a altora decât a ta ) : eu am învățat ca este bine sa spui întotdeauna ce crezi dar sa subliniezi ca este perspectiva ta in concordanța cu valorile și situația ta; altfel unii din dorința de a fi ca tine sau doar prin simplu fapt ca îți respect experiența, poziția , vârsta, poate chiar vor încerca sa aplice ceva ce nu li se potriveaste, sau mai rău, poate chiar vor renunța la ceea ce și-au dorit.
Nu demotivați , nu fiți cei care dați sfaturi și distrugeți un vis. Încurajați! Iar daca nu va puteți abține in a consilia, faceti-o la modul constructiv nu distructiv.

....."dacă poți, ajuta-i pe alții, alte ființe simtitoare.Daca nu măcar abține-te de la a le face rău ". Dalai Lama

Comments

Popular posts from this blog

"Daca vrei sa ai o viata fericita leag-o de un scop, nu de oameni sau de lucruri" - A. Einsein

Se spune ca experienta si cunoasterea vin la pachet impreuna cu varsta. Cred ca afirmatia aceasta functioneaza doar pentru un segment foarte ingust, pentru ca observ relativ des persoane care insista in aceleasi actiuni sperand sa obtina rezultate diferite, Daca am reusit sa obtinem un set de concluzii de la viata, de ce insistam sa facem lucrurile in acelasi mod? Ce anume ne tine ancorati cu atata putere intr-un sistem in care stim ca nu mai avem nimic de descoperit si totusi, continuam zi de zi de zi sa ne aruncam in el cu speranta ca ceva se va schimba? Cum ne "motivam" asteptand mereu sa vina cineva si sa schimbe ceva pentru fericirea noastra, atunci cand de fapt, totul depinde doar de noi? Cum reusim sa alegem de fiecare data acelasi "confort" de a merge pe o cale proasta dar batatorita in loc sa incercam drumuri noi? Mi-am amintit astazi ca, atunci cand eram mica si mergeam in concedii impreuna cu parintii, aveam intodeauna la noi o harta imensa a Roma...

"Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească.” — Albert Einstein

Daca pornim de la ideea unei definitii a cuvantului valoare, o gasim in dictionar sub mai multe intelesuri. Am sa ma opresc totusi la doua dintre ele : in prima definitie valoarea apare  ca fiind  insușire   a   unor   lucruri ,   fapte ,   idei ,   fenomene   de   a   corespunde   necesităților   sociale   și   idealurilor generate   de   acestea . Un alt inteles ar fi putere .  Gravitand in jurul acestor doua descrieri ne putem da seama ca tot ceea ce se leaga de cuvantul valoare are o conotatie de forta si de superlativ, ceva ce innobileaza. Daca vrem  insa sa mergem mai departe de o definitie acceptata universal si sa incercam sa avem propria viziune si sa definim noi insine ce inseamna a avea valoare vom constata ca, de fiecare data, vom obtine un al punct de vedere : pentru unii dintre noi valoarea se traduce in bunuri materiale, pentru altii in stiinta, pentru altii in iubire,...

Sistemul de crezuri - " Credința e mai mult decât gândul ca ceva e adevărat. Credinta e gândul ca ceva e atât de adevărat încât noi acționăm in virtutea acelui lucru." W.T. Purkiser

                                            “Cu cat vad mai clar, cu atat simt ca o sa reusesc sa fac acest lucru”. Acesta este un model prin care putini dintre noi ne vorbim in anumite circumstante ale vietii. Dialogul interior si mai ales cel cu conotatii negative este prezent in viata noastra tot mai mult. Daca ar fi sa vorbesc despre mine si despre experientele din viata mea as putea sa spun ca a crede cu adevarat este calea care face imposibilul sa devina posibil si ca sunt una dintre acele persoane care foloseste cu regularitate afirmatia de mai sus.  Intr-o perioada a vietii mele in care nu stiam nimic despre coaching am numit-o optimism. Acum, cunoscand sistemul de crezuri, sunt tot mai constienta de ce am ajuns astazi in acest punct, de ce unii reusesc mai mult si altii mai putin. A avea un sistem de crezuri este ca si cum ai incepe sa iti desenezi in ...