Skip to main content

Deciziile mele

Exista momente in viața noastră când trebuie sa facem alegeri ...Nu voi reveni la subiectul anterior, unde, de obicei altii aleg pentru tine, ci am sa insist pe modul in care noi facem alegerile in viața noastră. De ce sa nu recunoaștem ca toți avem in noi reflexul de a întreba pe ceilalți - părinți, frați, prieteni - și de ce sa nu recunoaștem ca pe undeva, ne este mai comod sa luam o decizie care ne- a fost insuflata de partenerul de discuție și care, in final, se dovedește ca era și ceea ce vroiam sa auzim.
Tind sa cred ca in mare parte alegerile au o combinație de curaj, noroc și experiența acumulata.
Partea de curaj intervine atunci când vreau sa fac ceva ce nu am mai făcut și nu îl pot lega de nici o experiența a mea anterioară . Spre exemplu : sa sar cu parasuta...:) Sau și mai grav, sa fac un lucru pe care l-am mai făcut și știu ca nu a funcționat ( aici suntem la limita inconștienței însă exista și cazuri când repetam experiențe după ce ne-am îmbunătățit anumite abilitați :) ) .
Urmează partea de experiența  care este cea mai folositoare din punctul meu de vedere : ea este cea care te formează din copilărie : știu ca am pus mâna pe ochiul de la aragaz și m-am ars.  Nu degeaba se spune ca " experiența te învață".
In final avem partea de noroc: adică acea combinație când nu ai nici experiența, nici curaj, dar alegerea pe care o faci se dovedește a fi buna.
In general , pare simplu sa luam decizii : facem o scurta analiza bazată pe experiența noastră și a altora,  alegem ceea ce ni se pare ca este bun pentru noi și cu puțin noroc va fi bine :).
Însă ceea ce uitam și este extrem de important este sa ne ascultam intuiția - și da, nu sunt eu cea care a descoperit asta, însă sunt cea care confirma funcționalitatea  procesului.
Atentie ! Sa nu confundam intuiția cu vorbăraia din capul nostru sau cu emoțiile... Spre exemplu la mine intuitia apare ca o strângere de inima sau un nod in stomac.
Toate analizele bazate pe experiența, curaj, noroc și alți factori interni sau externi la un loc nu valorează  cât intuiția. Intuiția are ceva aparte, este ca și un semnal de lumina intermitenta la calea ferată. Poți sa îl ignori și sa treci pe roșu, dar riscul este ca s-ar putea sa te accidentezi.
Ce am învățat eu ?
Am învățat ca cea mai buna decizie o iei cu mintea in timp ce îți asculti sufletul.
Am învățat ca este bine sa iei decizii pentru ca îți crești stima și increderea in tine.
Am învățat ca deciziile pe care le iei pot influența vieți însă și cele pe care nu lei iei pot influența aceleași vieți.
Am învățat ca cel mai mare bine pe care îl poți face cuiva este sa îl ajuți sa învețe sa ia propriile decizii. Tot ce poți sa faci pentru ceilalți este sa le oferi din experiența ta, însă curajul, norocul și intuiția sunt resurse interne ale fiecăruia și depinde de fiecare cât de mult vrem sa ne folosim de ele.

Dacă ar fi sa ma întorc in timp as putea spune ca eu am fost norocoasa ! De ce ?
Pentru ca am avut părinți care m-au învățat sa iau singura decizii, am avut șefi care mi-au cerut și impus sa iau decizii și am o familie in care fiecare trebuie sa se gândească de doua ori la propriile decizii.
Acestea fiind spuse, deciziile greșite pe care le-am luat eu s-au născut atunci când nu mi-am ascultat intuiția și atunci când i-am lăsat pe ceilalți sa decidă pentru mine :) .


" Toate hotărârile importante trebuie sa le iei singur, fără influența altora."
                                                                                                                     Titu Maiorescu



Comments

Popular posts from this blog

"Daca vrei sa ai o viata fericita leag-o de un scop, nu de oameni sau de lucruri" - A. Einsein

Se spune ca experienta si cunoasterea vin la pachet impreuna cu varsta. Cred ca afirmatia aceasta functioneaza doar pentru un segment foarte ingust, pentru ca observ relativ des persoane care insista in aceleasi actiuni sperand sa obtina rezultate diferite, Daca am reusit sa obtinem un set de concluzii de la viata, de ce insistam sa facem lucrurile in acelasi mod? Ce anume ne tine ancorati cu atata putere intr-un sistem in care stim ca nu mai avem nimic de descoperit si totusi, continuam zi de zi de zi sa ne aruncam in el cu speranta ca ceva se va schimba? Cum ne "motivam" asteptand mereu sa vina cineva si sa schimbe ceva pentru fericirea noastra, atunci cand de fapt, totul depinde doar de noi? Cum reusim sa alegem de fiecare data acelasi "confort" de a merge pe o cale proasta dar batatorita in loc sa incercam drumuri noi? Mi-am amintit astazi ca, atunci cand eram mica si mergeam in concedii impreuna cu parintii, aveam intodeauna la noi o harta imensa a Roma...

"Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească.” — Albert Einstein

Daca pornim de la ideea unei definitii a cuvantului valoare, o gasim in dictionar sub mai multe intelesuri. Am sa ma opresc totusi la doua dintre ele : in prima definitie valoarea apare  ca fiind  insușire   a   unor   lucruri ,   fapte ,   idei ,   fenomene   de   a   corespunde   necesităților   sociale   și   idealurilor generate   de   acestea . Un alt inteles ar fi putere .  Gravitand in jurul acestor doua descrieri ne putem da seama ca tot ceea ce se leaga de cuvantul valoare are o conotatie de forta si de superlativ, ceva ce innobileaza. Daca vrem  insa sa mergem mai departe de o definitie acceptata universal si sa incercam sa avem propria viziune si sa definim noi insine ce inseamna a avea valoare vom constata ca, de fiecare data, vom obtine un al punct de vedere : pentru unii dintre noi valoarea se traduce in bunuri materiale, pentru altii in stiinta, pentru altii in iubire,...

Sistemul de crezuri - " Credința e mai mult decât gândul ca ceva e adevărat. Credinta e gândul ca ceva e atât de adevărat încât noi acționăm in virtutea acelui lucru." W.T. Purkiser

                                            “Cu cat vad mai clar, cu atat simt ca o sa reusesc sa fac acest lucru”. Acesta este un model prin care putini dintre noi ne vorbim in anumite circumstante ale vietii. Dialogul interior si mai ales cel cu conotatii negative este prezent in viata noastra tot mai mult. Daca ar fi sa vorbesc despre mine si despre experientele din viata mea as putea sa spun ca a crede cu adevarat este calea care face imposibilul sa devina posibil si ca sunt una dintre acele persoane care foloseste cu regularitate afirmatia de mai sus.  Intr-o perioada a vietii mele in care nu stiam nimic despre coaching am numit-o optimism. Acum, cunoscand sistemul de crezuri, sunt tot mai constienta de ce am ajuns astazi in acest punct, de ce unii reusesc mai mult si altii mai putin. A avea un sistem de crezuri este ca si cum ai incepe sa iti desenezi in ...