Skip to main content

Sinceritatea

Ma întrebam astăzi care este cantitatea maxima de sinceritate pe care o poate primi cineva și o poate accepta fără sa se supere.

In Dicționar regăsim sinceritatea definita  astfel :
"Însușirea de a fi sincer (1); lipsă de prefăcătorie sau de viclenie; franchețe, loialitate. ◊ Loc. adv. Cu sinceritate = în mod sincer (1); din toată inima. 2. (Rar) Confidență, confesiune, destăinuire. – Din fr. sincerite, lat. sinceritas, -atis."

Cumva, toți ne dorim sa avem parte de sinceritate in viața noastră însă nu sunt sigura cât de pregătiți suntem sa o primim. 

De multe ori asistam la scene de dezamăgiri profunde atunci când dam nas in nas cu sinceritatea celuilalt. Și cred ca se întâmpla asta pentru ca, de fapt, nu suntem pregătiți sa auzim ceva ce nu se afla in perfecta aliniere cu părerea noastră despre noi sau mai rău, accesul de sinceritate vine după prea mult timp.
Cu alte cuvinte, dacă ani de zile am crezut ca toți din jurul meu ma plac pentru ca nimeni nu a avut curajul sa ma contrazică, sa ma atenționeze, sau pur și simplu sa îmi spună ceea ce gândeste vis a vis de mine sau de un contex ce tine de mine, îmi voi dezvolta un ego nerealist și mult prea puternic sa mai accepte vreo părere sinceră și mai ales in contradicție cu tot ceea ce sunt eu.
Oamenii cred ca protejează pe cei de langa ei încercand sa își cenzureze sinceritatea. De fapt, se protejează doar pe ei înșiși și nu cred ca exista cineva care sa nu își fi regretat sinceritatea la un moment dat!
Totuși, dacă suntem atât de dornici sa primim aceasta sinceritate, de ce nu suntem gata sa o și acceptam atunci când vine?

In primul rând pentru ca o asociem întotdeauna cu ceva ce este in opoziție cu credințele, ideile, comportamentele noastre, adică o asociem cu o "critica". Totuși, in definiția cuvântului nu regăsim aceasta asociere, ceea ce ma face sa cred ca am uitat cu timpul ce înseamnă cu adevărat sinceritatea:). Scopul sincerității nu este sa critici, ci dimpotrivă,  consta in a spune adevarul fără sa lovești in ego-ul nimănui. Sinceritate este făcută sa fie constructiva și sa ne ajute sa ne respectam opiniile, nu este o cale prin care sa ii călcăm pe cei de lângă noi pe suflet.

In al doilea rând cred ca a fi sincer este o trăsătura de caracter direct proporțională cu modul in care tu ești in măsura sa accepți sinceritatea celorlalți. Cu alte cuvinte primesti cât dai și invers : dai cât primesti ...

In al treilea rând cred ca, dacă toată viața ai trăit înconjurat de oameni mai putini sinceri sau mai puțin loiali, nu vei aprecia niciodată sinceritatea ci vei cauta in permanenta sa auzi întotdeauna doar ceea ce te face sa te simți bine.

Și nu in ultimul rând cred ca o buna parte din noi nu știm ce sa facem cu sinceritatea : ne interesează cu adevărat sau nu sa o primim, cum o gestionam și ce facem cu ea mai departe, cât de mult ne ajuta
sa fim sinceri și cât de mult si in ce mod ii ajuta pe cei de lângă noi, conteaza sa avem oameni sinceri in jurul nostru, cu ce ne schimba sinceritatea  sau cu ce ii schimba pe cei de lângă noi?

Și totuși ... care este cantitatea maxima de sinceritatea pe care suntem gata sa o primim?!



Comments

Popular posts from this blog

"Daca vrei sa ai o viata fericita leag-o de un scop, nu de oameni sau de lucruri" - A. Einsein

Se spune ca experienta si cunoasterea vin la pachet impreuna cu varsta. Cred ca afirmatia aceasta functioneaza doar pentru un segment foarte ingust, pentru ca observ relativ des persoane care insista in aceleasi actiuni sperand sa obtina rezultate diferite, Daca am reusit sa obtinem un set de concluzii de la viata, de ce insistam sa facem lucrurile in acelasi mod? Ce anume ne tine ancorati cu atata putere intr-un sistem in care stim ca nu mai avem nimic de descoperit si totusi, continuam zi de zi de zi sa ne aruncam in el cu speranta ca ceva se va schimba? Cum ne "motivam" asteptand mereu sa vina cineva si sa schimbe ceva pentru fericirea noastra, atunci cand de fapt, totul depinde doar de noi? Cum reusim sa alegem de fiecare data acelasi "confort" de a merge pe o cale proasta dar batatorita in loc sa incercam drumuri noi? Mi-am amintit astazi ca, atunci cand eram mica si mergeam in concedii impreuna cu parintii, aveam intodeauna la noi o harta imensa a Roma...

"Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească.” — Albert Einstein

Daca pornim de la ideea unei definitii a cuvantului valoare, o gasim in dictionar sub mai multe intelesuri. Am sa ma opresc totusi la doua dintre ele : in prima definitie valoarea apare  ca fiind  insușire   a   unor   lucruri ,   fapte ,   idei ,   fenomene   de   a   corespunde   necesităților   sociale   și   idealurilor generate   de   acestea . Un alt inteles ar fi putere .  Gravitand in jurul acestor doua descrieri ne putem da seama ca tot ceea ce se leaga de cuvantul valoare are o conotatie de forta si de superlativ, ceva ce innobileaza. Daca vrem  insa sa mergem mai departe de o definitie acceptata universal si sa incercam sa avem propria viziune si sa definim noi insine ce inseamna a avea valoare vom constata ca, de fiecare data, vom obtine un al punct de vedere : pentru unii dintre noi valoarea se traduce in bunuri materiale, pentru altii in stiinta, pentru altii in iubire,...

Sistemul de crezuri - " Credința e mai mult decât gândul ca ceva e adevărat. Credinta e gândul ca ceva e atât de adevărat încât noi acționăm in virtutea acelui lucru." W.T. Purkiser

                                            “Cu cat vad mai clar, cu atat simt ca o sa reusesc sa fac acest lucru”. Acesta este un model prin care putini dintre noi ne vorbim in anumite circumstante ale vietii. Dialogul interior si mai ales cel cu conotatii negative este prezent in viata noastra tot mai mult. Daca ar fi sa vorbesc despre mine si despre experientele din viata mea as putea sa spun ca a crede cu adevarat este calea care face imposibilul sa devina posibil si ca sunt una dintre acele persoane care foloseste cu regularitate afirmatia de mai sus.  Intr-o perioada a vietii mele in care nu stiam nimic despre coaching am numit-o optimism. Acum, cunoscand sistemul de crezuri, sunt tot mai constienta de ce am ajuns astazi in acest punct, de ce unii reusesc mai mult si altii mai putin. A avea un sistem de crezuri este ca si cum ai incepe sa iti desenezi in ...