Skip to main content

Dream - Job

In ultimul timp m-am gândit foarte mult cum se poate ca unii oameni sa aiba toată viața același job și atunci când ajung la pensie, după 40 de ani de munca repetitivă, sa nu se simtă pregătiți sa renunțe?Mai mult decât atât, dacă ar putea sa aleagă din nou, ar face același lucru. Vorbim aici de meserii sau joburi care nu implica nimic spectaculos și dinamic : vorbim de aceeași repetiție zilnică, același ritm, zi de zi, vreme de 40 de ani. Cum reușesc oamenii aceștia sa își iubească munca și sa pună atâta pasiune, sa fie atât de constanți in ceea ce fac și sa nu isi piardă nici o clipa entuziasmul ?
Cum se poate ca ei sa fie asa si in același timp, generațiile actuale sa fie la polul opus : fără nici un chef de munca, obosiți, cu mult ego și inconstanta in decizii, gata sa părăsească angajatori la orice ora, plictisiți înainte sa înceapă? Nu sunt ei generația predecesoare celor atât de fideli muncii lor?
Cred ca diferența dintre generații vine in primul rând de la modul in care au fost puse bazele in ceea ce privește munca.
In timp ce părinții noștri au fost încurajați sa își aleagă o meserie de mici, sa viseze la ea și sa lupte pentru visul lor de a deveni ceea ce își doresc in viața, generațiile actuale au fost cele care nu au făcut alegeri in aceeasi direcție ci au ales in primul rând sa își realizeze visuri materiale. Acum sunt la moda joburile care pot sa compenseze dorințe materiale sau care conferă un anumit statut deși ele nu se potrivesc nicidecum cu structura angajatului, iar angajații aleg companii care nu ii reprezintă, doar din dorința de a câștiga mai mulți bani sau de a obține un confort psihic fără sa se gândească dacă acea poziție îl repezinta.
Ne trezim ca oamenii pleacă după câteva luni de pe poziții pe care le visau zi și noapte sau mai rău decât atât, companiile sunt gata sa ofere mai mult pentru a determina pe candidați sa opteze pentru ei.
Trăim in lumea in care frustrările unui job care nu ni se potrivește sunt înlocuite de case, mașini, excursii exotice și shopping. Nu înțelegem de ce oamenii nu își fac munca asa cum ar trebui sa o facă: cu dedicatie și entuziasm. Din dorința de a compensa lipsa de personal suntem dispuși sa oferim mai mult : oamenii nu mai sunt dispuși sa fie " sclavi ".... Acest mai mult ne da șansa " de a cumpara" forța de munca, însă pentru cât timp?  In același timp, in goana de a compensa "găurile" de personal, companiile  angajatoare uita sa prețuiască oamenii care sunt dedicați meseriei lor și au ales sa fie acolo din dragoste pentru ceea ce fac. Oamenii se simt nedreptățiți și pleacă, abandonează vise, se gândesc ca au greșit și ca nu sunt buni in ceea ce fac.
Zilele acestea am auzit o replica foarte frumoasa și cred ca ea reprezintă esența a ceea ce trebuie sa luam in considerare când alegem o meserie sau un job : alege sa faci ceea ce te face sa te simți bine și când vine vorba despre bani gândește-te la ei ca și la o recompensa a muncii tale. Cu cât ceea ce faci este mai valoros cu atât poți sa te gândești la o recompensa mai mare. Atunci când vei ajunge atât de bun încat vei fi de neînlocuit, recompensa va fi pe măsura. :)
Pana atunci, daca toate joburile ar fi pe baza de voluntariat cine ar mai alege sa facă ce face acum sau cine ar mai alege angajatorul actual ?



Comments

Popular posts from this blog

"Daca vrei sa ai o viata fericita leag-o de un scop, nu de oameni sau de lucruri" - A. Einsein

Se spune ca experienta si cunoasterea vin la pachet impreuna cu varsta. Cred ca afirmatia aceasta functioneaza doar pentru un segment foarte ingust, pentru ca observ relativ des persoane care insista in aceleasi actiuni sperand sa obtina rezultate diferite, Daca am reusit sa obtinem un set de concluzii de la viata, de ce insistam sa facem lucrurile in acelasi mod? Ce anume ne tine ancorati cu atata putere intr-un sistem in care stim ca nu mai avem nimic de descoperit si totusi, continuam zi de zi de zi sa ne aruncam in el cu speranta ca ceva se va schimba? Cum ne "motivam" asteptand mereu sa vina cineva si sa schimbe ceva pentru fericirea noastra, atunci cand de fapt, totul depinde doar de noi? Cum reusim sa alegem de fiecare data acelasi "confort" de a merge pe o cale proasta dar batatorita in loc sa incercam drumuri noi? Mi-am amintit astazi ca, atunci cand eram mica si mergeam in concedii impreuna cu parintii, aveam intodeauna la noi o harta imensa a Roma...

"Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească.” — Albert Einstein

Daca pornim de la ideea unei definitii a cuvantului valoare, o gasim in dictionar sub mai multe intelesuri. Am sa ma opresc totusi la doua dintre ele : in prima definitie valoarea apare  ca fiind  insușire   a   unor   lucruri ,   fapte ,   idei ,   fenomene   de   a   corespunde   necesităților   sociale   și   idealurilor generate   de   acestea . Un alt inteles ar fi putere .  Gravitand in jurul acestor doua descrieri ne putem da seama ca tot ceea ce se leaga de cuvantul valoare are o conotatie de forta si de superlativ, ceva ce innobileaza. Daca vrem  insa sa mergem mai departe de o definitie acceptata universal si sa incercam sa avem propria viziune si sa definim noi insine ce inseamna a avea valoare vom constata ca, de fiecare data, vom obtine un al punct de vedere : pentru unii dintre noi valoarea se traduce in bunuri materiale, pentru altii in stiinta, pentru altii in iubire,...

Sistemul de crezuri - " Credința e mai mult decât gândul ca ceva e adevărat. Credinta e gândul ca ceva e atât de adevărat încât noi acționăm in virtutea acelui lucru." W.T. Purkiser

                                            “Cu cat vad mai clar, cu atat simt ca o sa reusesc sa fac acest lucru”. Acesta este un model prin care putini dintre noi ne vorbim in anumite circumstante ale vietii. Dialogul interior si mai ales cel cu conotatii negative este prezent in viata noastra tot mai mult. Daca ar fi sa vorbesc despre mine si despre experientele din viata mea as putea sa spun ca a crede cu adevarat este calea care face imposibilul sa devina posibil si ca sunt una dintre acele persoane care foloseste cu regularitate afirmatia de mai sus.  Intr-o perioada a vietii mele in care nu stiam nimic despre coaching am numit-o optimism. Acum, cunoscand sistemul de crezuri, sunt tot mai constienta de ce am ajuns astazi in acest punct, de ce unii reusesc mai mult si altii mai putin. A avea un sistem de crezuri este ca si cum ai incepe sa iti desenezi in ...